Burnout - eпидемията на 21 век !

04/09/2018 Вероника Петрова

          Наричат синдромa burnout eпидемията на 21 век. Терминът “burnout” не е синоним на стрес от работното място, умора или депресия. Burtout e ефект на непропорционалността между високите усилия (време, емоционалнo въвличане, емпатия) на един служител и лошото удовлетворение от работния процес, в допълнение със стресиращите условия на труд и високите изисквания. Синдромът засяга главно медицински сестри, социални работници, учители и други подобни професии. Това е синдромът на професионалното изчерпване, когато стресът взима превес дори над нормалните физиологични и емоционални функции.

  Ефектът на „професионалното изгаряне“ може да бъде пагубен върху личността. Той може да засегне всеки аспект от живота на човек – междуличностни отношения, семейство и приятели, а дори да доведе и до депресия. Това включва липса на желание за общуване с други хора, отчуждаване от близки и приятели, хронична умора, некомуникативност и ленивост. Някои психолози смятат, че депресията и burn-out-a са отделни единици, въпреки че споделят общи черти.

          И така посещаването на работното място се превръща в мъчение. Конфликти с колеги или работодател, обсъждане на минали грешки или евентуална бъдеща натовареност, както и липса на мотивация. А отговорната работа, съчетана с тези фактори, може да доведе до фатални и непоправими последствия.

     Характерът на дадена професия служи като проекция на специфичните личностни характеристики на хората, избрали да я практикуват. Обикновено тези, които избират учителската или лекарската професия, се идентифицират със своята работа и влагат цялата си енергия в нея. Индивидуалността определя начина, по който човек интерпретира събитията и реагира на взаимодействието между себе си и околната среда. Чувствителността и прекалено силно развитата емпатия могат да предизвикат по-голямо натоварване и емоционално изтощение. Дори да има удовлетворение от възнаграждението, работните процеси могат да се окажат непосилни за психиката на човек. Медицинските работници са подложени на стрес ежедневно, свидетели са на болката и страданието на хората, което изморява организма и го прави лабилен.

        Синдромът „Burnout“ е трудно да бъде предотвратeн. Необходимо е да се наблегне на работата в екип и да се осигури положителна психологическа обратна връзка, която е нужна на служителя, за да се чувства удовлетворен от работната атмосфера. Трябва редовно да се променят отговорностите и задълженията, за да се запази интереса към работа и да не се навлиза в рутината на ежедневно повтарящите се работни процеси . Тази промяна обаче не трябва да е твърде честа и е нужно да се зачита квалификацията на лицето (т.е. грешно е да понижим някого, само за да сменим позицията му). Също така ранното разпознаване на симптомите на burn out e  много важно за навременното му преодоляване.


relatedBlogs

Предимствата на лайф коучинга ( Част 1)


previousLabel

Предимствата на лайф коучинга ( Част 1)

nextLabel

СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ В ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ

mostRead


Taйните на мотивационното писмо

26/07/2018

Мотивацията – двигателят на успешния екип

27/07/2018

Креативността на графичните дизайнери

18/06/2018

studyCategories


Психология

blogTags


Клинична психологияЛичностно развитиеBurntout

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0